Goldonira hangolva. Színészmesterség workshop a komikus karakterek jegyében Fabrizio Paladinnal és Markos Szilviával


A WORKSHOPRÓL

Miért jó nézni egy-egy komikus jelenetet? Hogyan kapcsolódik a közönség a színpadon látott helyzetekhez? Miként bújj bele egy-egy típuskarakter bőrébe?

Ezen a workshopon az emberi természet gyarlóságait kutatjuk. Görbetükröt tartunk, de közben empatikusak vagyunk, karakterünk így lesz komikus, de nem parodisztikus.

Mindehhez Carlo Goldonit és műveit hívjuk segítségül, aki stílusával, társadalmi témáival, emberközeli karakterábrázolásával megújította a komédia műfaját.

Jelenetein keresztül megismerkedünk a különböző típuskarakterekkel, megvizsgáljuk, hogyan épül fel egy komikus szituáció és milyen színészi eszközökkel tudjuk ezt támogatni.

Fizikai gyakorlatokkal ösztönözzük testünket a dinamikusabb, kifejezőbb mozgásra, karakterépítő gyakorlatokkal megteremtjük szereplőink hátterét, improvizációkból kiindulva pedig kidolgozzuk jeleneteinket. A komédia két alap vígjátéki eszközre épít: a helyzetkomikumra és a jellemkomikumra. A helyzetkomikumokat elsősorban tehát Goldoni jelenetei és azok alaphelyzetei adják majd, de további improvizációk mentén is keresünk izgalmas alaphelyzeteket. A karakterek kibontásával pedig a Commedia Dell’Arte hagyományából közelítve is foglalkozunk. A Commedia mesterségbeli fogásai segítik a színész testét, hogy a karaktert a lehető legkifejezőbb módon jelenítse meg.

A workshop angol és magyar nyelven zajlik. Igény esetén szívesen fordítjuk az angol részeket. A jelenetekben, improvizációk során magyar nyelven dolgozunk, egyéb gyakorlatokban is inkább a fizikalitás lesz fókuszban.

KIKNEK SZÓL?

Fotó: Fattila
A workshop nem igényel előzetes tapasztalatot. Lehetsz professzionális előadóművész, aki a fejlődés útjait keresi vagy teljesen kezdő, akit érdekel a színház és szívesen megismerkedne a komédia alapjaival. Mozgásos gyakorlatokra is számíts, készülj kényelmes tréningruhával és cipővel.

A TRÉNEREKRŐL

Fabrizio Paladin
Díjnyertes színész, drámaíró, rendező és zenész Trevisoból, Olaszországból.

A Commedia Dell’Arte és az improvizáció szakértője, a bolognai egyetemen szerzett diplomát irodalom és filozófia szakon. Színházi trénerként és előadóművészként szerte a világban tartott már workshopokat és bemutatókat a Commedia dell’Arte, Slapstick comedy és a fizikai színház műfajában. Dolgozott már Olaszországban, az USA-ban, Japánban, Hawaii-n, Portugáliában, Lettországban, Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Tunéziában, Izraelben, Ukrajnában, Kuvaitban, Libanonban, Magyarországon és Norvégiában.

A komédiáról, maszkokról és improvizációról szóló könyve „Il Teatro e la Maschera” címmel jelent meg 2008-ban.

Markos Szilvia
Az Amargant Színházi Műhely tagja, színészként számos improvizáció alapú darab létrehozásában működött közre. A HatásSzünet Műhely egyik alapítójaként színjátszó csoportokat vezet, rendez. A Traktor Works Színházi Tréningfesztivál egyik főszervezője.

Drámapedagógiát tanult, majd a Színház-és Filmművészeti Egyetem színházi nevelés szakára járt, később elvégezte a Magyar Drámapedagógiai Társaság rendezői képzését is. Számos hazai és nemzetközi szakember színházi workshopján formálódott, gazdagodott látásmódja.