Ez a tréning betelt!

Átváltozás: Színészmesterség workshop Kafka történeteiből Ács Tamással és Boncz Ádámmal

A WORKSHOPRÓL

Ez a színészmesterség kurzus a realizmus és a fantasztikum keveredését vizsgálja két színházi szakember, Ács Tamás és Boncz Ádám színházi nézőpontjainak összekeveredésével.
Mit nyújthatnak nekünk a Kafka novellák színpadi alapanyagként? Hogyan lehet megtalálni Kafka műveinek sötét humorát? Lehet-e nevetni az emberi állapot abszurditásának és reménytelenségének felismerésén? Hogyan fogjuk fel Kafka tanításait az átváltozásról? Hogyan lehet realista színjátszással megközelíteni a fantasztikum megvalósulását, ha műszaki háttér híján csak a színpadi játékunk és kreativitásunk teremtheti meg a díszletet? Ez a workshop egy játékos, mégis mélyreható utazásra invitál Kafka univerzumának mélységeibe. Franz Kafka szürreális művei által inspirálva a résztvevők az abszurditás, a humor és az egzisztencializmus metszéspontját fedezik fel a színészmesterség és a bohócművészet eszközeivel.

Újabb és újabb kérdések körüljárása egy négynapos alkotói folyamatban, ahol te lehetsz az egyik főszereplő :-)

A workshopot tehát két tapasztalt tréner, Boncz Ádám és Ács Tamás tartja majd, alkalmat biztosítva a különböző értelmezési lehetőségeknek és esélyt adva az irodalmi alapanyagokból megalkotott jelenetek komplex kidolgozásának. Ádám és Tamás mindketten dolgoztak már Kafka szövegekkel. Ádám a Kafka hotel című produkcióban az író könnyedebb oldalát hangsúlyozta ki, Tamás pedig jelenleg is játssza a Jelentés az Akadémiának című Kafka monodráma előadását, ahol egy drámai előadásban egy majom mesél az emberré változásának történetéről.
Két előadás, két különböző nézőpont. Az az ötlet, hogy ezek a trénereink most együtt dolgozzanak Kafka témakörén, nem véletlen. A tapasztalataik egyesítése ragyogó alkalom egy sokrétű, izgalmas, többrétegű színházi munka kibontakozásához. A résztvevők improvizációkon, fizikai gyakorlatokon és karakterfejlesztésen keresztül mélyednek el Kafka elidegenedésről, bürokráciáról és a modern élet abszurditásáról szóló témáiban.

HOGYAN FOGUNK DOLGOZNI EZEN A KURZUSON?

Az irodalmi alapanyag tehát, amiből inspirációt nyerünk: Kafka novellák és regények. Ezekből fogtok közösen dolgozni a trénerekkel.
A jelentkezésed után, a Traktor Works kezdete előtt egyeztetni fogunk veled és a trénerekkel. Megpróbálunk leegyeztetni majd egy online megbeszélést veled. Ennek alapján adnak egy ajánlatot, hogy melyik novellával, regényrészlettel lenne érdemes dolgoznod. Ehhez keresünk neked a jelentkezők közül egy vagy több partnert és így fogtok haladni közösen a felvázolt alapanyagok mentén. A negyedik napon van egy idősáv a workshopoknak munkabemutató céljából, itt mi is tartunk majd egy kis házibemutatót a jelenetekből a többi tréning résztvevőinek.

A TRÉNEREKRŐL:

BONCZ ÁDÁM színész

Pályáját a Szegedi Nemzeti Színház színpadán kezdte, majd a legendás New York-i Lee Strasberg Theater and Film Institute elvégzése után 10 évig New York színházaiban játszott. Fellépett számos Off-Broadway produkcióban, valamint a Lincoln Center és a Carnegie Hall színpadán is. New York-i évei alatt betekintést nyert a Lecoq technikába, és tanult pantomímet az USA egyik legendás pantomímművészétől Richmond Shepard-től is. Ezek mellett lehetősége nyílt, hogy New York leghíresebb bohóc/komédia mesterétől, a Yale Egyetem tanszékvezetőjétől, Christopher Bayes-től clown tanárképzést kapjon. Fellépett Moszkvában a Slava’s Snowshow két bohócával, rendezett vígjátékot és készített fizikai komédia etűdöket a Built on Stilts fesztiválra, és a Hybrid Theater Works-nek és az Artificial Moon Company-nak is. Színházi szerepei mellett számos nemzetközi játékfilmben és sorozatban is látható volt , így többek között a Shadow and Bone, az FBI: International, a Fear Index és az Infinity Pool című alkotásokban. 

ÁCS TAMÁS színész
2012-től 2020-ig a Soproni Petőfi Színházban játszott, aztán Székesfehérvárra költözött és azóta szabadúszóként dolgozik. Több futó előadása van a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A legtöbben monodrámáiról ismerik, jelenleg 11 futó előadása van ebben a műfajban.

Szakmai elismerések, díjak

• 2018: Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíj
• 2017: Nívódíj (Soproni Petőfi Színház)
• 2015: Nívódíj (Soproni Petőfi Színház)
• 2011: Széki-Patka László-díj
• 2009: Nívódíj (Forrás Színház)
• 2006: Kaleidoszkóp-díj színház kategória
• 2005: Kaleidoszkóp-díj színház kategória
• 2004: Kaleidoszkóp-díj színház kategória