Ez a tréning betelt!

Betyár burleszk: fizikai komédia workshop Boncz Ádámmal

fizikai komédia workshop Boncz Ádámmal

A WORKSHOPRÓL

Fotó: Fattila
Ebben a 4 napban a fizikai komédia rejtelmeivel egy tematikus workshop keretei között ismerkedünk meg. Bátran ajánljuk kezdőknek, akik csak most ismerkednek a színházi folyamatok mibenlétével, de az Ádám korábbi workshopjain résztvevőknek is fog újat mutatni ez a tréning.

MIT TANULHATSZ ITT?

Fotó: Fattila
Ezen a workshopon utánajárunk, mit is jelent a játék öröme, megpróbáljuk előhívni a bennünk élő játékos és nevetséges bohócot és kicsiszoljuk fizikai komédia készségeinket. Felfedezzük, hogyan lehet megtervezni és kivitelezni a fizikai komédia szituációit úgy, hogy bármilyen előadáson alkalmazhassuk színészként, komikusként vagy bohócként.

MI AZ, HOGY TEMATIKUS WORKSHOP? HOGY KERÜL IDE EGY BETYÁR?

Ezen a 4 napon tematikus formában, tehát egy konkrét sztori keretei közt gyakorolhatod a fizikai komédia alapjait. És hogy mi a sztori kiindulópontja? Bernecebarátiban, a Traktor Works befogadó helyszínén élt valaha egy hírhedt betyár, Sisa Pista. A környéken a mai napig sok mendemonda hallható a kalandjairól. Akkora híre lett a környéken, hogy aki a faluban az erdőbe vezető úton végigmegy, még egy bezárt kocsmával is szembekerül, aminek a cégtábláján az ő neve olvasható: Sisa Pista kocsmája. Ez a hírhedtté vált népi hősfigura inspirálta ezt a tréninget arra, hogy egyfajta western műfajba ágyazott ‘némafilmes’ betyár sztorit kerekítődjön Sisa Pista történeteiből inspirálódva, kocsmárosnéval, szerelemmel, vicces alaphelyzetekkel, na és persze az elmaradhatatlan kocsmai balhéval A western stílus nem elírás, a bernecebaráti betyártörténet az amerikai cowboy-történetek stílusában bontakozik majd ki, felhasználva annak formai és zenei elemeit. Felhőtlen szórakozásra vágysz, miközben fejlesztenéd komikusi képességeid? Vagy egyszerűen csak kipróbálnád magad a színpad világában? Esetleg a bohóc stílus alapelvei érdekelnek? Netán csak sokat akarsz nevetni? Akkor ezen a workshopon a helyed!

Figyelem! Szövegtanulás nem szükséges! A workshopon kevés szöveggel dolgozunk majd, inkább csak egy-egy szót mondanak ki a szereplők. Ebben a 4 napban a burleszken és a stílusparódián lesz a hangsúly.
Fotó: Fattila

A TRÉNERRŐL

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán
BONCZ ÁDÁM színész pályáját a Szegedi Nemzeti Színház színpadán kezdte, majd a legendás New York-i Lee Strasberg Theater and Film Institute elvégzése után 10 évig New York színházaiban játszott. Fellépett számos Off-Broadway produkcióban, valamint a Lincoln Center és a Carnegie Hall színpadán is. New York-i évei alatt betekintést nyert a Lecoq technikába, és tanult pantomímet az USA egyik legendás pantomímművészétől Richmond Shepard-től is. Ezek mellett lehetősége nyílt, hogy New York  leghíresebb bohóc/komédia mesterétől, a Yale Egyetem tanszékvezetőjétől, Christopher Bayes-től clown tanárképzést kapjon. Fellépett Moszkvában a Slava’s Snowshow két bohócával, rendezett vígjátékot és készített fizikai komédia etűdöket a Built on Stilts fesztiválra, és a Hybrid Theater Works-nek és az Artificial Moon Company-nak is. Színházi szerepei mellett számos nemzetközi játékfilmben és sorozatban is látható volt , így többek között a Shadow and Bone, az FBI: International, a Fear Index és az Infinity Pool című alkotásokban.