Ez a tréning betelt!

Drámaíró workshop a Kovács ikrekkelA WORKSHOPRÓL

Érdekel a drámaírás? Van egy ötleted, amit szeretnél színpadra állítani? Elakadtál, és nem tudod, mi lehet a probléma? A tréningünk célja, hogy a résztvevők a drámaírás mélyebb ismeretével térjenek haza, illetve olyan tanácsokkal, amelyek a későbbi tervek megvalósításában is utat mutathatnak.

A workshop minden nap két részből áll. A délelőtti szakaszban a klasszikus drámavezetési szerkezet fő elemeit vesszük sorra. Így kerül sor például a jó expozíció, a jellemfelépítés, a klasszikus szereptípusok, a cselekményív, a késleltetés, a konfliktus és a megoldási lehetőség elemzésére. A célunk a közös gondolkodás, így természetesen a szekció a résztvevők aktív közreműködésével és az ötleteik, meglátásaik megosztásával valósulna meg.

Fotó: K. Takács Márton
A délután az alkotásról szól. A drámaíró csoport tagjai az egyes napok témáinak megfelelően dolgoznak ki egy jelenetet az előzetesen benyújtott és az első délelőtt alkalmával ismertetett saját szinopszisukból. A délutáni foglalkozás zárásaként lehetőség nyílik az addig elkészült szövegek ismertetésére. Az alkotófolyamat során a tréning vezetői mindvégig rendelkezésre állnak, és szívesen segítenek egy-egy felmerülő dilemma megoldásában. Az improvizációs kurzussal való időnkénti együttműködés teret ad arra, hogy a szerzők előadók tolmácsolásában hallhassák-láthassák viszont a megírt jeleneteiket. Az utolsó nap délutánján egy húsz perces bemutatóra kerül sor, ahol a kurzus résztvevői rövid részleteket olvashatnak fel a munkájukból.

A kurzuson való részvétel feltétele: egy féloldalas szinopszis elküldése a következő e-mail címre: traktorworks@gmail.com

A TRÉNEREKRŐL:

Fotó: K. Takács Márton
A foglalkozásokat a drámaíró-ikerpár, Kovács Dominik és Kovács Viktor tartja, akik jelenleg az ELTE BTK doktoranduszai, a 2021/22-es évadban pedig a Radnóti Színház írórezidencia-programjának résztvevői voltak. Szerzőként jó néhány bemutatójuk volt már, Jégtorta című darabjukat német nyelven a zürichi Theater an der Winkelwiese színpadán is játszották.
Borítókép: K. Takács Márton